Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сава Славчев:

За приноса на Дора Валие към абстракционизма

Изложбата "Abstracta" – до 17 юли в галерия "Средец"

Снимка: Италиански културен институт

За изложбата "Abstracta" на италианския абстракционист Атилио Таверна, посветена на голямата изкуствоведка от български произход Дора Валие, в "Нашият ден" разказва Сава Славчев – преводач на текстовете към изложбата.

Експозицията е организирана от Италианския културен институт със съдействието на МОН и под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът е част от поредицата събитие в чест на 145-годишнината от дипломатическите взаимоотношения между България и Италия.

"Самият абстракционизъм, като течение, се опитва да заличи формата като принцип – да  отиде отвъд нея. Затова има много неща, свързани с философски виждания, с епистемологичния, метафизичния или онтологическия подход. Такива разсъждения изпълват това пространство и на тази основа Атилио Таверна стъпва, вдъхновен от Дора", обяснява Славчев.  

Дора Валие, която е сестра на известния български интелектуалец Петър Увалиев, си спечелва приживе репутацията на един от най-вещите изследователи на абстрактното течение в изобразителното изкуство.

Славчев обръща внимание на факта, че най-сериозното  ѝ и популярно изследване, озаглавено "Абстрактното изкуство", така и не е преведено на български език. Преводачът споделя, че лично ще се заеме с превода на книгата.

В края на разговора гостът кани всички любители на философското в изкуството да посетят изложбата – до 17 юли в столичната галерия "Средец".

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна