Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастват случаите на денга в Европа, тигровият комар – трайно установен у нас

| Интервю
Снимка: Rawpixel

В Европа има нарастване на случаите на денга, пренесени на континента от региони, в които този вирус редовно се появява, както и увеличаване на местните огнища с денга и западнонилска треска. Това сочат последните данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, обявени по-рано през юни.

Освен това България е сред страните, в които има трайно установяване на тигровия комар, който пренася вируси като денга и зика.

Какви са начините за справяне с проблема - интервю със Селин Госнер. Тя е главен експерт към Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията в сферата на нововъзникващи и т.нар. векторни заболявания, т.е. болести, предавани при ухапване на комари, кърлежи и пясъчни мухи.

Има различни методи за контрол на популацията на инвазивните за Европа комари, но нито един не е универсален и всички изискват постоянство, обясни Селин Госнер.

"Най-простият метод е намаляване на източниците, т.е. премахване на водоема, където живеят. Това е много екологичен вариант. Препарат за унищожаването на ларви на комари също работи добре. Има някои биологични ларвициди, но отново трябва да знаете къде е водата, където са ларвите, за да сложите продукта в нея. Пръскането с инсектициди не е щадящо за околната среда. То също трябва да бъде целенасочено, повтаряно много пъти, а не само да бъде веднъж през лятото. Трябва да се връщате и да пръскате пак на всеки пет седмици".

Госнер разказа, че новата техника за стерилизиране на мъжки комари с прилагане на радиация е подходяща за Европа. От миналата година тя се прилага в Кипър срещу вид комар (Aedes aegypti), който пренася вируса на жълтата треска. При нея мъжките комари са подложени на стерилизация, а после пуснати в природата, където срещата им с женските не води до ново поколение. Така популацията им постепенно намалява. Госнер подчерта, че тази техника не променя гените на насекомите.

"Техниката със стерилизация на комарите не е свързана с генно модифициране. Комарите не биват генетично променяни. Те са само стерилизирани с радиация. Може да се използва в Европа, но трябва да разполагате с правилната фабрика, транспорт, логистика. Трябва да се прави не когато вече имате нашествие, а много преди това. След това в началото на лятото да пуснете мъжките комари и после да продължите да освобождавате в природата още такива комари. Няма метод, който да позволи третиране само веднъж и да ви помогне за цялото лято. Затова е толкова трудно. Всъщност прилагането само на един метод не е достатъчно. Трябва да използвате всички тези средства на различни места. Това е единственият начин да предотвратите появата на огнища".

Необходими са още изследвания в областта, включително за това към кои методи за контрол комарите успяват да развият резистентност, подчерта Селин Госнер. Освен това някои промени в градската среда могат да помогнат за предотвратяването на появата на опасни комари, каза експертът.

"Много от огнищата, които наблюдаваме, са в градски райони. Не точно в центъра на градовете и не в селата, а по средата - на места, където хората имат къщи с градини. Там, където има относително висока концентрация на хора и всеки има градина и цветя, може би малък басейн. Няма как да промените градската среда там, тя е организирана по този начин. В парковете в градовете обаче може би трябва да се подменят местата със застояла вода и на тяхно място да има течаща вода. Трябва да се мисли за това предварително. Смятам, че е хубаво да има зеленина в градовете, но още при планирането трябва да са налице определени очаквания за комарите и да се мисли по същия начин, както и за плъховете. Ако включите природата в градовете, трябва да обмислите как това ще се отрази на хората и животните".

България е сред страните в Европа, в които трайно има установяване на азиатския тигров комар (Aedes albopictus), който пренася вируси като денга и зика. Колко голям е рискът в страната ни да има случаи на заразени вследствие на ухапвания от комари на територията на България:

"Част от България вече е засегната. Предполагам, че в България има по-малко хора, завръщащи се от тропически райони в сравнение със страна като Франция. Тя е изложена на по-голям риск заради нейните острови в Карибския регион. За България и Гърция рискът е много по-малък от гледна точка на завръщащи се пътници с денга. Но видът комар е там, условията от гледна точка на околната среда са налични, така че има риск от заразяване на местно ниво с денга или чикунгуня", обясни Селин Госнер.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна