Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

| обновено на 02.07.24 в 12:45
Снимка: pixabay

А сега накъде? Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица.

Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" една от създателките на платформата - Наталия Василева, сподели повече за проекта и неговите цели.

Education+ е информационен портал, който предоставя на младежи от 15 до 25 години актуални обяви за състезания, обмени в чужбина, стипендии и стажове. Платформата използва изкуствен интелект, за да предложи най-подходящите възможности за всеки потребител, съобразявайки се с неговите интереси и предишен опит.

Идеята за създаването на платформата идва от личната история на Наталия Василева. След завършване на 12-и клас, тя не знаела накъде иска да поеме и избрала да остане в България вместо да замине за чужбина. В този момент започнала да търси различни възможности за развитие в България. Оказало се, че има много такива, въпреки общоприетото мнение, че те са малко. "Това не е вярно", казва Наталия. "Възможности има, но младите хора не знаят за тях."

Платформата Education+ не само информира младите хора за наличните възможности, но и ги насърчава да бъдат активни в търсенето на своята професионална реализация. Чрез използването на изкуствен интелект, Education+ предлага персонализирани препоръки и увеличава шансовете за успешна реализация на младежите.

Education+ е пример за това как иновациите и технологиите могат да помогнат за решаване на социални проблеми като младежката безработица. Проектът показва, че с правилната информация и инструменти, младите хора могат да намерят своето място и да се развиват професионално в България.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна