Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

146 деца ползват безплатно услуги и терапии в Центъра за комплексно обслужване в гр. Дебелец

| Репортаж
Център за деца с увреждания в Дебелец
Снимка: Здравка Маслянкова

Все повече се увеличава броят на децата с увреждания и различни дефицити в развитието.

Колкото по-навреме бъде открито от семейството и от личния лекар, както и от социалните служби, че трябва да бъде оказана специализирана подкрепа, толкова по-бързи и добри резултати може да бъдат постигнати с детето, коментира педиатърът д-р Анелия Георгиева, директор на Центъра за деца с увреждания в град Дебелец.

Специализираното лечебно заведение оказва подкрепа на деца от цялата страна и за да насочи вниманието на медиците и семействата към навременната грижа, организира Дни на отворените врати. 

146 деца ползват безплатно различните услуги и терапии в Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания в град Дебелец.

Децата, които имат нужда от подкрепата ни, се увеличават, казва д-р Анелия Георгиева:

"Патологиите, за нещастие, се появяват все повече и все повече са децата с увреждания и дефицити. Родителите може да разчитат на всякаква подкрепа от нас - да не се отказват от децата си, обучаваме ги как да работят вкъщи, защото идването тук на масажи, на различни процедури, на занятия не е достатъчно. Винаги си личи, когато родителите са работили с децата си вкъщи, и резултатите настъпват и по-бързо". 

логопедът Мегрие Синанова
Подкрепата на децата с увреждания и на техните семейства оказват логопеди, психолози, кинезитерапевти, ерготерапевти, рехабилитатори, музикотепаревти, социални работници.

По думите им, все още не са напълно изяснени медицинските причини защо се увеличава броят на децата с дефицити в развитието, но има и обективни фактори, които може да бъдат избегнати, съветват ерготерапевтът Теодора Савова, логопедът Мегрие Синанова и кинезитерапевтът Дочка Василева.

"Има хора, които не играят с децата си. Играта е много важна за децата, а има родители, които крият играчки. Да не им се дават толкова мобилни устройства, защото свикват устройството да комуникира с тях и те спират да говорят", посочи Савова.

"Доста са се увеличили децата с логопедични проблеми. Четенето на детски приказки, които в днешно време родителите пропускат, е едно от най-важните неща, помага да проговорят", поясни Синанова.

"Да следят развитието на децата си. Когато започнем по-рано, даже изпреварват възрастта си", допълни Василева. 

ерготерапевтът Теодора Савова
кинезитерапевтът Дочка Василева
За резултатите майки разказаха, че е постигнат голям напредък за развитието, комуникацията, социализацията и развитието на децата.

Кинезитерапевтът Дочка Василева работи с деца с увреждания в Дебелец от 25 години, постигнала е много успехи, за които родителите казват, че са чудеса. За някои от последните си случаи Василева разказа:

"В последно време работя с дете с хидроцефалия, в което вложих много труд. Най-големият ми успех беше, когато започна да лази".

Центърът за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания е оборудван със специализирана апаратура, но си имат и една мечта:

"Имам отвън още една площадка, която да стане адекватна според изискванията на Наредба 1 за площадките", посочи директорът на центъра д-р Анелия Георгиева в дните на отворени врати. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна