Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев е в удобна позиция и може да се окаже в изключително важна роля

Първан Симеонов: Борисов се изнерви, защото не му се получи 70 - 80 депутата

"Изборите у нас в началото на октомври, вероятно изборите в САЩ са рубежът, който се чака"

| Интервю
Първан Симеонов
Снимка: Савина Спасова
Чуй новината! Чуй новината:

Всичко, което се случва в България, е като покана Румен Радев да излезе на терен. Радев е в сравнително удобна позиция и сега нещо може да стане, ако има време. Ситуацията в страната е такава, че му се дава възможност за равна отдалеченост от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Това коментира Първан Симеонов, доктор по политология и политически мениджмънт, в интервю пред БНР.

В предаването "12+4" той коментира политическата ситуация, след като в парламента не мина предложеното от ГЕРБ-СДС правителство.

"При всяко положение Румен Радев е в най-удобната позиция и ако Конституционният съд върне конституционните промени, той може да се окаже в изключително важна роля, тогава може и да му е неудобно, защото погледите ще бъдат насочени към него", каза Симеонов.

Според него нови парламентарни избори ще има към есента, "да не са около 22 септември, а в началото на октомври".

Той смята, че има много сценарии за политическата картина у нас, но "вътрешните проблеми в ДПС замъгляват този въпрос с изборите".

"Виждате, че планът на Пеевски не се изпълнява, правителство няма, изпълнява се на Борисов - да няма правителство. Това е толкова партиен кабинет, че стига чак до ММС. Този кабинет е онази игра кой да излезе най-малко виновен".

Първан Симеонов призна, че за около месец се е отделил от политиката, но "под водата се вижда по-добре".

Дебатите в парламента той оцени като "предизборно заседание":

"Любен Дилов-син го каза, част от хората, които няма да го подкрепят, искат да има правителство, тези, които го подкрепят, не искат. Защото, ако аз съм Бойко Борисов и Желязков, няма да искам да съм заложник на ДПС".

Първан Симеонов смята, че "явно Борисов не очакваше влизането на "Величие" в НС и затова изригна срещу социолозите, че не са хванали "Величие".

И допълни:

"Вероятно изборите в САЩ са рубежът, който се чака. Смятам, че Доган не е вечен в ДПС, но още не си е казал последната дума и засега е спорно кой е надделял – Пеевски или Доган. Но и двамата не са проекция на Анкара. ГЕРБ е компактна, монолитна и се стяга, но проблемът им е този вътрешнопартиен поглед, който си позволяват, и не съм сигурен, че имат план. Интересно е в ДПС, защото има геополитически проекции, надявам се там да има разум. Все пак Пеевски е продукт на Доган".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна