Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

| обновено на 05.07.24 в 09:18 | Коментар
Снимка: Pixabay

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина.

Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София. Влизайки в автобуса, тя отива при шофьора, който също така продава билети, за да купи три билета. Шофьорът я пита колко е голямо детето им, и когато Светла отговаря, че детето е достатъчно голямо, за да пътува с пълен билет, той проявява интерес към тяхното пътуване - къде ще летят, колко време са прекарали в Гърция и кога ще се върнат. След този разговор, шофьорът ѝ дава два билета вместо три и казва да купи на детето лимонада на летището от негово име.

Светла забелязва, че всеки пътник, който влиза в кабинката на шофьора, излиза усмихнат. Шофьорът е мил, говори непринудено с всички и често черпи лимонада. Този жест изглежда симпатичен, но всъщност лимонадите се заплащат от организацията за градски транспорт в Атина. Светла размишлява, че тази ситуация е позната от реалността в България и че подобни случки говорят за отношението на гърците и българите към техните държави. Според нея е вероятно шофьорът да не е съгласен с политиката на гръцката държава към семействата с деца и чрез този личен жест се опитва да се бори с несправедливостта. В същото време, тя отбелязва, че подобни епизоди са малко вероятни в северните или западните държави, където хората са по-лоялни към своите страни и политиката на правителството. 

Чуйте разгвора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна