Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура

Валентина Кашчи
Снимка: Ася Пенчева

На територията на Украйна въпреки войната работят и са финансирани воюващата държава десетки културни и просветни организации.

Още преди две години, с окупирането на първите украински територии от Русия, българските неделни училища в тези земи бяха закрити и бе забранено да се преподава на български език. 

Само в Запорожка област има около 30 български населени места, където живеят таврийските българи. В окупираните Мелитопол, Бердянск, Приморск, Приазовске и селата около тях българските неделни училища там са закрити с решение на руските окупационни власти. 

Там децата са принудени да учат само на руски и са абсолютно забранени както украинския, така и българския език. В другите, повече от 40 училища на територията на Украйна, въпреки войната, българчетата учат български, макар и да е много трудно намирането на учители - войната принуди и педагозите да търсят спасение за семействата си.

Във Всеукраинския център за българска култура в Одеса срещаме единствената останала учителка по български език в центъра - Валентина Кашчи, за да поговорим на български и да разкаже за опита си в училището.

"Съпругът ми е българин. Аз съм също българка, както и родителите ми. Преподавам български език тук в неделното училище на Всеукраинския център за българска култура. Работим с българчета, които в къщи не говорят български, родителите им говорят на руски и украински, както и децата учат западни езици. Но български език сега не може да се изучава пълноценно, преди войната имахме разговори това да стане, но дойде пандемията, войната и нищо не се постигна на държавно ниво. 

Сега се радваме, че поне има неделни училища по програмата на МОН за "Роден език и култура за българите зад граница", поклон за помощта и финансирането, без тях нямаше изобщо да може да се изучава, разказа за БНР Валентина Кашчи, по баща Вичева.

Да знаеш различни езици е богатство, а българската държава оказва подкрепа на българските училища навсякъде по света. 

За нашите хора в Одеса проблем никога не са били парите - има достатъчно успешни бизнесмени, но искат учители, хореографи за танци, творци за насърчаване на децата и обогатяване на културата на всички българи, които носят прародината в кръвта и сърцата си. Само да свърши войната, която прогони хиляди и дори милионната ни Одеса опустя, каза още Валентина Кашчи.


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна