Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДЗП регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд

Снимка: Калоян Христов/ bspb.org

Българско дружество за защита на птиците регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд. Това е вторият подобен случай в Европа и се смята за успех при  възстановяването на най-застрашения  вид на Балканския полуостров.

Двойката се състои от Изи - женска, освободена през 2020 година, и Лъки - див мъжки, маркиран с GPS предавател като младеж. Те сформираха двойка още преди две години, но едва сега успяха да излюпят не едно, а цели две малки, разказват орнитолозите.

Изи е излюпена и отгледана в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" през 2019 година, а година по-късно е освободена в дивата природа на Източните Родопи. За последните пет години тя е пропътувала хиляди километри между местата за зимуване в Африка и новия си дом в Родопите.

Програмата за подсилване на популацията на Египетския лешояд в България стартира през 2018 година и до момента пет от освободените птици са достигнали полова зрялост и са участвали в сформирането на двойки в дивата природа, но това е първото успешно размножаване.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна