Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.  

В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло Йотков призовава за стриктно спазване на мерките, условията и правилата за пожарна безопасност, разписани в издадените им комплексни разрешителни по реда на Закона за опазване на околната среда, както и  изискванията, определени в наредбите към Закона за управление на отпадъците. 

Кметовете трябва да засилят охраната на депата и районите около тях. Трябва да осигурят и достатъчно количество земна маса, за да може непосредствено след приключване на депонирането на отпадъците в края на работния ден да се осъществява запръстяване. 

Другата препоръка на екоинспекцията, за да не се стига до аварийни ситуации, е  производствените отпадъчни води, които се събират в специални басейни, да се използват регулярно за оросяване на отпадъците. Трябва да се следи стриктно и за спазването на забраната за тютюнопушене.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна