Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон потвърди подкрепата си за Киев

Джон Хийли (вдясно) и украинският му колега Рустем Умеров в Одеса, 7 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

48 часа след като бе назначен, новият британски министър на отбраната Джон Хийли посети Одеса и обеща нови военни доставки за Украйна.

Джон Хийли се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и с украинския си колега Рустем Умеров, като лейбъристкото правителство даде ново обещание за изпращане на оръжие на Украйна и да изпълни поетите досега ангажименти.

Хийли обеща боеприпаси, ракети, лодки и артилерия и доставяне на обещаното оборудване от бившия премиер Риши Сунак в рамките на първите 100 дни на управление на новото правителство на Киър Стармър. В Одеса Хийли заяви, че правителството може и да е друго, но Обединеното кралство е непоколебимо в подкрепата си за Украйна.

Последният пакет на новото правителство включва 250 000 боеприпаси калибър 50 мм, 90 противотанкови ракети „Бримстоун“, 50 малки военни лодки за речни и крайбрежни операции, 40 сапьорски автомобила, 10 артилерийски оръдия АS-90 и 61 булдозери за изграждане на отбранителни позиции. Обединеното кралство е предоставило повече от 7,6 милиарда паунда на Украйна под формата на военна подкрепа, откакто Русия нахлу в началото на 2022 година.

Повече от 42 000 украински войници също са били обучени в Обединеното кралство от това лято в рамките на операция Interflex.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна