Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Острова: Планът "Руанда" отстъпва на ново командване за гранична сигурност

Ивет Купър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство ще пренасочи десетки милиони паунди от плана за Руанда към създаване на ново командване за гранична сигурност, съобщи новият министър на вътрешните работи Ивет Купър.

Вътрешният министър Ивет Купър вече предприе първи стъпки за справяне с нелегалната миграция. От Министерството на вътрешните работи заявиха, че ръководителят на командването, който се очаква да бъде назначен до седмици, ще обедини работата на разузнавателните агенции, полицията, имиграционните органи и граничните сили.

Освен отклоняването на средства от плана за Руанда, който на практика бе анулиран с идването на власт на лейбъристите, Купър обяви извършването на одит на парите, изпратени на властите в Кигали, в опит за спестяване или възстановяване на парични средства, заделени при консерваторите.

Вътрешният министър планира също да повдигне въпроса за нелегалната миграция с европейските си колеги на срещата на върха Европейската политическа общност на 18 юли.

Преди общите избори Киър Стармър каза, че партията му иска да заделя около 75 милиона годишно към новата си гранична схема от отменената програма за депортиране в Руанда. Бившият министър на вътрешните работи, консерваторът Джеймс Клевърли, изрази загриженост от мерките на лейбъристите, като коментира, че "с по-малко те искат да постигнат повече" като премахват схемата за Руанда.

Киър Стармър

Днес обиколката на британския премиер Киър Стармър на отделните части на Обединеното кралство продължава с посещения в Северна Ирландия и Уелс, след като вчера той се срещна с първия министър на Шотландия Джон Суини.

След двустранната среща в Единбург, Стармър заяви, че двамата със Суини са на общо становище, че могат да работят конструктивно заедно.

Суини изтъкна, че двамата са се съгласили да подобрят отношенията между своите правителства, които са били „много лоши“ при последната администрация на консерваторите. Посещението идва дни след драматичния възход на лейбъристите в Шотландия на общите избори. И двамата избегнаха да коментират най-чувствителния въпрос за независимостта на Шотландия като Киър Стармър каза, че има "ясни различия" между тях по конституционни въпроси. Джон Суини повтори подкрепата си за независимост, но призна, че Шотландската национална партия трябва да "обмисли" резултата от изборите.

В Единбург британският премиер заяви също, че лейбъристите вече работят за изграждане на по-тесни връзки с Европейския съюз.

"Мисля, че можем да постигнем много по-добра сделка от провалената сделка за Брекзит, която Борис Джонсън стовари върху Обединеното кралство", посочи Стармър. Премиерът продължава обиколката си, като късно снощи кацна на летището в Белфаст в Северна Ирландия. Пред журналисти той заяви, че неговото правителство ще „впрегне огромните икономически сили на Северна Ирландия“ и че той иска да работи с всички политически партии, за да създаде стабилност и дългосрочна сигурност. След срещите в Белфаст, Стармър ще продължи към Уелс, преди да се завърне в Лондон за среща с кметовете на английските градове.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна