Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи и строителството

Снимка: Радио Варна

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи. Лятото градът нараства три пъти като население с посетителите, но и при активното строителство в курорта. Това беше казано на последното заседание на Общинския съвет.

"Генерираме отпадъци като количество колкото в община Дупница", каза кметът Калин Гелев. По данни на ГРАО хората с постоянен адрес в Сапарева баня са 7 хиляди, а в община Дупница - близо 48 хиляди.

Сметосъбирането в общината се дофинансира с около 500 хил. лева по бюджета. Всеки месец само за депониране отиват вече над 100 хил. лв., а отпадъците се транспортират до депото във "Филиповци" в София.

Увеличените разходи неминуемо ще доведат до качване на такса смет. Последното завишаване в курортната община беше през 2021 г. В Сапарева баня, Сапарево и Паничище налогът сега е 7,5 промила. За селата Ресилово и Паничище - 6,5 промила. За нежилищните сгради в Паничище се плаща 7 промила, в Ресилово, Овчарци и Сапарево - по 8 промила.

Какво ще е увеличението, ще се решава през ноември. А в средата на юли Общината трябва да постави допълнителни два контейнера за смет при началната станция на седалковия лифт към Седемте езера заради увеличаващия се поток от туристи и особено когато започне изграждането на лагера на Бялото братство и до края на август.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна