Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 нови, комфортни трамвая за близо 100 млн. лв. ще циркулират по линии 20 и 22

Пример от Прага Източник на визуализацията: Спаси София

Столичната община обяви търг на стойност близо 100 млн. лв. за трамваи. Новите мотриси ще бъдат с всички удобства за пътниците - климатик, нисък под, безшумно придвижване и удобни салони, съобщават от "Спаси София".

"Това е само началото на голямата модернизация на градския транспорт - програма за инвестиции на над 1 млрд. лв. в нови превозни средства. Целта е да осигурим удобна и модерна алтернатива за нашите съграждани и да мотивираме повече от тях да пътуват с градския транспорт. С тези 18 чисто нови трамвая жителите на големи квартали като "Дружба", "Гео Милев", "Подуяне", "Красна поляна" ще имат бърза и удобна връзка с центъра", обяснява Борис Бонев. 

Това са първите нови трамваи, които се купуват за тези линии след 1989 г., когато в столицата започват да се движат мотриси с нормално междурелсие.

Зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов заяви, че в скоро време предстои да бъдат закупени още нови трамваи, тролейбуси и автобуси:

"Голямата задача за този мандат е и обновяването на пътната инфраструктура. Следващата седмица започва разширението на ул. "Опълченска", която ще бъде разширена до 6 ленти, работим и по други важни артерии - булевардите "Кн. Мария Луиза" и "Джеймс Баучер". Там освен пътната, напълно ще бъде ремонтирана и инфраструктурата за трамваите. Транспортът и лесното придвижване на всички участници в движението са основен приоритет и във всеки наш проект ще видите, че мислим за всички софиянци. Доволен съм, че за четири месеца направихме няколко големи крачки напред."

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна