Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еднократната помощ за пострадалите от градушката на 12 юни във Великотърновско още не е изплатена

Снимка: Здравка Маслянкова

Близо месец след унищожителната градушка във Великотърновско все още не е започнало изплащането на еднократната държавна помощ на пострадалите домакинства.

Хората в село Шереметя са обезверени, че ще получат нещо от държавата, за да покрият частично разходите си по възстановяване на щетите.
Шереметя беше едно от най-засегнатите великотърновски села от градушката с големина на юмрук, която падна на 12 юни вечерта и унищожи покриви, градини и потроши стотици автомобили. В селото са засегнати 103 къщи:

"Нямаме хора на пътя, нямаме хора, оставени от нищо. Дори помагаме при даренията за хора, които в момента не могат да отреагират", посочи кметът на Шереметя Георги Горчев.
От дарения в селото дойдоха 5000 цигли и керемиди, които са раздадени на хората. Домакинствата се оправят сами и чакат еднократната държавна помощ, но няма да я получат всички.

"Няма покриви, няма прозорци, навесите още са очукани, колите. Още се оправяме. Сега ще подаваме молбите и тогава, ще чакаме държавната помощ"; "Възстанових покрива, стъкла, но трябват пари, но нямаме фактури"; "Кой ще ни възстанови – никой няма да ни възстанови, само обещават", разказаха местните хора.

Няма решение дали може да бъдат подпомогнати пострадалите 15 автокъщи в Шереметя, където градушката унищожи автомобили за стотици хиляди лева.

Над 4 милиона лева са щетите, които нанесе градушката от преди месец във Великотърновско.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна