Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата иска постоянен арест за водача, причинил катастрофата на пътя София – Варна

Говорителят на Великотърновската окръжна прокуратура Илиан Благоев и наблюдаващият прокурор Даниела Харитонова
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Окръжната прокуратура във Велико Търново ще поиска от съда най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за 17-годишния неправоспособен водач, който вчера причини тежката катастрофа на главния път София – Варна при стражишкото село Кесарево. При инцидента загинаха двама братя на 66 и 68 години от Горна Оряховица. 

Все още не е установено с каква скорост се е движил мощният автомобил, управляван от 17-годишния младеж от село Родина, когато е навлязъл в насрещното платно и челно се е сблъскал с таксито, в което са пътували двамата братя, които са отивали на риболов. Мъжете загинаха на място, а младежът е с множество наранявания във великотърновската болница. Повдигнато му е обвинение

"За причиняване на смърт по непредпазливост на две лица, заради това, че не е контролирал непрекъснато МПС, което е управлявал, при което е допуснал същото да излезе от лентата си за движение и без установена, за момента, от разследването причина да навлезе в насрещната лента за движение, където се е ударил с автомобила на двамата починали“, поясни наблюдаващият прокурор Данела Харитонова.

Законът предвижда за непълнолетния неправоспособен водач наказание до 5 години лишаване от свобода. Според здравословното състояние на младежа заседанието по мярката му за неотклонение може да се гледа от съда и в болничната стая.

Дядото на младежа Али Осман заяви, че внукът му самоволно е взел колата на баща си.

"Колата е на бащата, заключена, гаражът е заключен. Колата я няма и Ерджан го няма. Ако го чуем, няма да го позволим“.

Ако бъде установено, че колата е взета със знанието на родител, той ще бъде привлечен като помагач, поясниха от прокуратурата. 17-годишният е с чисто съдебно и криминално минало. Разследването продължава с разпит на свидетели.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени