Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киър Стармър отива във Вашингтон за срещата на върха на НАТО

Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия
Снимка: БТА

Четири дни след като беше избран за министър-председател на Обединеното кралство Киър Стармър се отправя на първото си задгранично пътуване до Вашингтон за срещата на върха на НАТО.

Британски политически коментатори отбелязват, че основната цел на участието на Киър Стармър на срещата е да подчертае ангажимента на Обединеното кралство към Украйна в момент, когато предстоящите избори в Съединените щати поставят под въпрос средносрочната американска позиция.

В същото време Стармър ще се изправи срещу доста световни лидери с несигурно бъдеще, каквито освен американския президент Джо Байдън, са например френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

От Белия дом потвърдиха, че Байдън и Стармър ще проведат двустранна среща. Киър Стармър пътува за САЩ две години след като неговият предшественик като лидер на лейбъристите Джеръми Корбин заяви, че се надява организации като НАТО да бъдат окончателно разпуснати, защото могат да донесат по-голяма опасност в света.

Премиерът поема към Америка след като за два дни успя да посети Шотландия, Северна Ирландия, Уелс и да разговаря в Лондон с английските кметове на големите градове в опит да подчертае важността на съюза между четирите нации.  


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени