Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глухите деца влизат в приказния свят чрез театър

Снимка: artbureau.bg

Театралният видеопроект "Изиграй ми приказка" провокира любопитството на глухите деца към художествената литература и изкуството. Повече за проекта, неговите цели, както и за очакваните резултати в "Нашият ден" разказва Албена Тагарева, директор на фондация "Арт бюро", инициатор на проекта.

Етапите на проекта "Изиграй ми приказка" са разработване на уъркшоп по художествен жестов език, поставяне и заснемане на театрални версии на текстовете и заключителен анализ на резултата.

Вече са театрализирани и заснети четири литературни произведения от учебния план за 5 кл. и 6 кл. – разказът "Косачи" от Елин Пелин, народната приказка "Златното момиче", приказката "Котаракът в чизми" на Шарл Перо и автобиографията на Бранислав Нушич. Към момента екипът на проекта очаква анализът на културолога Василка Шишкова, относно резултата и възможностите за развитие.

Тагарева споделя мотивацията, която стои зад проекта: "Нашата основна идея започна от това, че през годините, когато говорихме по проекти за глуха култура и глухите деца, се изправихме пред проблема, че за глухите деца е много трудно да приемат приказния свят и метафорите."

Целта на "Изиграй ми приказка" е преподавателите в специалните училища за глухи деца да получат помощ в преподаването по литература, а самите деца да получат стимул за четене на художествени произведения.

Училището за глухи деца в София вече се е запознало с театрализираните текстове, като децата наистина са успели да влязат в приказните светове, да разберат кои са добрите и лошите герои и да извлекат поуката, разказва Тагарева.  

Видеата могат да се намерят в YouTube канала на фондация "Арт бюро".

По думите на Тагарева може да се помисли дали и други хуманитарни предмети не биха могли да бъдат представени чрез този интересен и разбираем за нечуващите деца метод.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени