Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският министър на здравеопазването на среща с представители на младшите лекари в опит за прекратяване на стачките

Младши лекари държат плакати, докато стачкуват пред болницата на Университетския колеж в Лондон, 11 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания министърът на здравеопазването Уес Стрийтинг днес за първи път ще се срещне с представители на младшите лекари в търсене на бързо решение за прекратяване на стачките, което се смята за "най-големия тест" за новото лейбъристко правителство. 

Вълни от стачни действия заливат Обединеното кралство през последните 18 месеца в рамките на дългогодишен спор за заплащането. Младшите лекари искат заплащането да бъде възстановено до нивата от 2010 година, което се равнява на приблизително 35% увеличение на заплатите - нещо, което според новия премиер правителството не може да си позволи.

Но профсъюзът на Британската медицинска асоциация, защитаващ правата на младшите лекари посочи, че просто търси начин да стигне дотам в рамките на разумен срок. Нещо, което ще обсъдят с новия здравен министър днес, тъй като официалните преговори трябва да започнат тази седмица.

Политически кореспондент на Скай нюз заяви при отразяването на събитието, че "истинският въпрос с тази среща е дали лейбъристите могат да успеят там, където торите се провалиха?". 

Очаква се здравеопазването да бъде едно от най-големите изпитания за новото правителство на Киър Стармър и особено намирането на начин за прекратяване на стачките. Провал може да доведе до сериозен удар по обещанията на лейбъристите за „десетилетие на национално обновление“.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени