Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метаматериалите – наука, неразличима от магията

Снимка: graphene.ltd

"Всяка достатъчно напреднала технология, е неразличима от магията", казва фантастът Артър Кларк. Във Физическия факултет на СУ група млади хора правят така, че магията да придобие реални измерения. Невидими повърхности, по-здрави конструкции, по-гъвкави основи – метаматериалите са изкуствени композитни материали с предварително зададени свойства, които не се срещат или се срещат рядко в естествена среда.

Мария Енева от първия студентски стартъп, специализиран в сферата на метаматериалите, разказва в "Нашият ден" какво представляват те и къде намират приложение.

"Метаматериалите са нов вид материали, които притежават уникални свойства по отношение на разпространение на вълни – електромагнитни, акустични и сеизмични", обяснява Енева.

Този тип иновации тепърва се развиват в световен мащаб, като в Европа съществуват около 10 компании, които се занимават със създаването на метаматериали успешно. Сферата е интердисциплинарна и обединява физика, химия, електротехника и други науки за разработка на материали с приложение в най-различни сектори – военен, строителен, рудодобивен, телекомуникационен и т.н.

Енева разказва повече за студентския стартъп, насочен към производство и разпространение на екосъобразни метаматериали. Много български фирми, които оставят вреден въглероден отпечатък с дейността си, биха могли да се възползват от новите екологични възможности, по думите на Енева.

Графенът е метаматериал, който може да замени литиевите батерии, използвани за захранване на дигиталните технологии и електромобилите. В строителството на сгради графенът може да предпазва от сеизмична активност и да бъде използван за по-здрава мазилка, разказва Енева.

Студентският стартъп за метаматериали се развива благодарение на Центъра по мехатроника и чисти технологии, Фонда "Научни излседвания" на МОН и Физическия факултет. По думите на Енева екипът се състои от млади и амбициозни хора, които искат да подобрят живота в България и да популяризират науката, метаматериалите и новите възможности на иновациите.

Още за свойствата и възможните приложения на метаматериалите – чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна