Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със задна дата:

Аптеките с 15% допълнително от стойността на всяко лекарство, заплащано напълно от НЗОК

Снимка: БТА

Със задна дата, от 1 юли, аптеките ще получават 15 процента допълнително от стойността на всяко лекарство, заплащано напълно от Здравната каса. Това ще бъде възнаграждението им за частично или цялостно изпълнение на рецепта с лечение, поемано от Касата. За това окончателно решение се договориха ръководството на Здравната каса и на Българския фармацевтичен съюз. 

Новите правила, по които Здравната каса ще заплаща на аптеките, не променят планираните улеснения за пациентите - да им се изписва цялото лечение на една рецепта и тя да може да се изпълнява в различни аптеки в рамките на три работни дни след първото ѝ отваряне. За всяко отпуснато лекарство, което се изплаща 100% от Здравната каса, фармацевтът ще получава 15% от стойността му, но не повече от 25 лева. Това гласят договорените днес правила. 

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов ги определи като "справедливи": 

"При възможността, която предвижда Наредба 4 - пациентът да взима лекарствените си продукти в различни аптеки, съответно, за аптеките, които изпълняват едно електронно предписание, частично, този механизъм е много по-справедлив".

Изпълняващият длъжността управител на НЗОК Момчил Мавров изрази очакване, че така ще се оптимизират разходите за изпълнение на рецепти, които се плащат с пари от здравните ни осигуровки

"Идеята е да им заплащаме навреме, за да могат те да изпълняват тази дейност пълноценно и качествено".

Според председателя на фармацевтичния съюз собствениците на аптеки, които са подали предизвестия за прекратяване на работата си със Здравната каса, ще ги оттеглят и няма да има повече аптеки, които да спрат да изпълняват такива рецепти.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени