Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата "Храни и основно материално подпомагане" - първенец по реално разплатени средства

Снимката е илюстративна, архив.
Снимка: БГНЕС

Програма "Храни и основно материално подпомагане", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс, е на първо място по изпълнение в България с над 35% реално разплатени средства към края на месец юни тази година при около 5% средно за всички програми.

Данните за усвояването на европейските средства са от модула за управление и отчитане на проекти ИСУН. 

Общият бюджет на програмата за храни е 411 милиона лева. От него, към края на миналия месец, реално разплатените са 145 милиона лева, а договорените от целия ресурс - 72 на 100. 

След правителственото решение от миналия месец управляващият орган на програмата може да наддоговори 15 на 100 от бюджета, като така от 1 юли вече е увеличена ставката по програмата "топъл обяд". 

Дневно вече се плащат 3,64 лева, а обядът стига всеки работен ден до почти 70 000 нуждаещи се. 

До края на този месец продължава кампанията за раздаване на над 457 000 пакета с 2 вида месни консерви и 9 вида хигиенни материали. Те ще достигнат до над 618 000 хора в затруднена ситуация и членовете на техните семейства. 

Предстои Агенцията за социално подпомагане да обяви обществената поръчка за закупуване на стоки от първа необходимост за посрещане на новородени бебета у дома. С тях ще бъдат подкрепени семейства, които изпитват затруднения да осигурят условия за ранно детско развитие на новородените или има установен риск от изоставяне на бебето.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна