Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора

Събарят 36 незаконни къщи по поречието на река Бедечка

Постройките са на общинска земя и Административният съд се е произнесъл в полза на Община Стара Загора

Събаряне на незаконни постройки в кв. Лозенец, Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

36 незаконни къщи, построени в района на поречието на река Бедечка, ще бъдат премахнати утре, 10 юли 2024 г., съобщи Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция „Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството“ в Община Стара Загора.

Това са полумасивни къщи, някои от тях са селскостопански постройки, а други са обитаеми, намират се в близост до фирма „Пресков“, уточни г-н Стоманярски. Всички сгради са незаконни, построени на общинско място в поречието на реката. 

Пълният цикъл на процедурата е извършен така, както изисква законът. Първо са констативните актове, след което са издадени заповеди за премахване от къщите от страна на собствениците им. След като заповедите не са изпълнени в законовия срок, ще се пристъпи към принудителното разрушаване на къщите.

18 от ползвателите на тези незаконни постройки са подали жалби пред Административния съд, който е потвърдил заповедите в полза на Община Стара Загора. След което законът указва да се пристъпи към принудително демонтиране.


По публикацията работи: Елена Балабанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени