Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво представя проектът "Дипломантите"?

Националната художествена академия представят творби на свои студенти в арт пространства в София и Бургас


Дипломирането, момент, който всички студенти очакват с нетърпение, но когато всъщност настъпи момента идва място на една носталгия за отминалите години и един страх какво следва след това. За втора поредна година проектът на Националната художествена академия "Дипломантите" дава възможност на завършилите студенти от всички специалности да представят дипломните си работи. В периода 13 юни – 5 август 2024 г. те ще бъдат експонирани  в различни културни и експозиционни пространства, както в София, така и в Бургас.

За едно от най-емблематичните и очаквани събития в живота на Академията в студиото на "Домът на музите" разказват доц. д-р Регина Далкалъчева, декан на факултета "Изящни изкуства" и проф. д-р Арсен Минков, декан на факултета "Приложни изкуства и дизайн".

"Необходимо е да има едно представяне на постиженията на дипломиралите се бакалаври и магистри, което да намери едно по-широка платформа сред обществеността", казва доц. д-р Регина Далкалъчева.

Повечето хора смятат, че изкуството се среща предимно в галерии, в частни колекции или в изложбени зали. Ние за това се насочихме към галериите, защото всъщност Художествената академия има най-различни специалности, които създават различна продукция, посочва проф. д-р Арсен Минков.

Галерия One отваря вратите си за изложби на дипломираните студенти от специалностите "Сценография" в периода 17 - 31 юли там ще бъдат представени творбите на дипломантите от специалностите "Текстил – изкуство и дизайн" и "Метал".

За втора година в Сатиричен театър "Алеко Константинов" ще бъдат проведени дипломните защити на студентите от специалност "Плакат и визуална комуникация", като зрителите на театъра ще могат да разгледат изложбата на дипломираните от 17 юни до 15 декември.

Съюзът на българските художници предоставя част от пространствата си за изложбите на дипломантите. Ще бъдат представени четири изложби с работи и проекти на завършилите от специалностите "Графика" и "Дизайн за детската среда" в периода 18 - 30 юли.

Галерия "Сан Стефано" показва постиженията на студентите от магистърските програми "Плакат", "Визуална комуникация" и "Калиграфия" в периода 11 - 25 юли.

Бургас показва творбите на завършилите "Живопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация" и "Моден дизайн".

Чуйте повече в разговора на Теодора Церевска с доц. д-р Регина Далкалъчева и проф. д-р Арсен Минков в "Домът на музите".


По публикацията работи: Росица Михова

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени