Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да, България": ПП-ДБ може да поиска третия мандат

Манол Пейков: Условието да се работи за третия мандат е свързано с търсене на възможност за широка коалиционна платформа за работа по реформите

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Националният съвет на Движение "Да, България" реши коалицията да се обедини около оценката, че ПП-ДБ може да поиска третия мандат. Условието - ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела "Пеевски", завършване на съдебната реформа и стабилизиране на парламентарната република. 
Обсъжданията в коалицията тепърва предстоят, подчерта пред БНР Манол Пейков, като добави, че в ПП-ДБ няма единно мнение по въпроса за третия мандат:

"ПП излезе с една позиция, след това ДСБ излезе с по-различна позиция. Нашата позиция в известен смисъл се опитва да консолидира тези две позиции, изразявайки мнението, че ситуацията в момента е толкова сложна и толкова трудна, че трябва да се търси смислено и дипломатично, но принципно решение. Решението, което ние предлагаме, е точно такова. Условието да се работи за третия мандат е свързано с търсене на възможност за широка коалиционна платформа за работа по реформите, които са наша цел и които ГЕРБ торпилира с отказа си да продължи ротацията". 
Той отбеляза, че "Да, България" е в много добро здравословно състояние. Не чувствам отсъствието на лидер да ни прави по-слаби или да променя посоката на вижданията ни, категоричен бе Пейков. А за коалицията ПП-ДБ каза, че има различия, които според него обаче са нормални. 

В предаването "12+4" Манол Пейков декларира, че не очакват партньорство от партия "Възраждане". Същото се отнася и до разпадналата се партия "Величие". Изключваме и фактора "Пеевски", добави той и обясни:

"В ДПС се образува много тежък вододел. Ако ние си позволим в момента да предизвикваме нови избори, това чисто и просто означава да дадем възможност Пеевски да засили своите позиции в самата партия. Ситуацията, в която се намираме в момента, изисква търсене на разговори. Разговори с всички налични политически сили с всичките им кусури, с всичките им очевидни различия". 

Няма да търсим решение с третия мандат, освен ако не намерим подобна широка политическа платформа, категоричен е Манол Пейков. По думите му в целия политически спектър се случват промени и те трябва да се използват за търсене на едно по-зряло политическо партньорство и някакво решение в полза на парламентарната демокрация: 

"Ние сме в изключително трудна ситуация, в която се налага да проявим политическа отговорност".
Пейков подчерта, че не биха подкрепили подобно експертно правителство с втория мандат. Според него не трябва да се приемат като "чиста монета" заявките на ГЕРБ. Той призна все пак, че шансът за избори в момента е над 90%.
Цялото интервю на Снежана Иванова с Манол Пейков в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени