Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крейг Белами ще води отбора на Уелс

Крейг Белами
Снимка: БТА

Бившият национал Крейг Белами беше назначен за нов мениджър на националния отбор на Уелс по футбол с договор до 2028 година, заменяйки на поста уволнения Роб Пейдж, съобщи "Скай Спортс". 

"За мен е огромна чест да получа възможността да водя моята родина. Това е един от най-гордите моменти в кариерата ми. Винаги ми е било мечта да стана мениджър на Уелс и съм готов за това предизвикателство.  Ще дам всичко от себе си, за да развия отбора. Ще вложа цялата си страст, за да донеса успехи на уелския футбол. Нямам търпение за започнем с първите мачове от Лигата на нациите през септември", коментира той.

Белами ще дебютира на кормилото на отбора срещу Турция в Кардиф на 6 септември в Лигата на нациите на УЕФА. 

44-годишният бивш нападател няма голям треньорски опит. В периода 2019-2021 година той водеше в младежката формация на белгийския гранд Андерлехт, а е работил и в Академията на родния си клуб Кардиф Сити. Мнозина анализатори, обаче, смятат, че назначаването му е стратегическа грешка, тъй като никога не е работил на подобно високо ниво в мъжкия футбол.

В кариерата си на футболист той е играл за някои от най-големите отбори на Острова - Норич, Ковънтри, Нюкасъл Юнайтед, Селтик, Блекбърн Роувърс, Ливърпул, Уест Хем, Манчестър Сити и Кардиф Сити.

Има 79 мача и 14 попадения за националната селекция на Уелс, но никога не е успявал да се класира на голям футболен форум. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени