Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния и Украйна подписват двустранно споразумение за сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличава се броят на подписаните от Украйна пактове за сигурност с нейните съюзници. Тези споразумения вече са 22.

Днес се очаква Румъния да подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна, съобщи във Вашингтон румънският президент Клаус Йоханис.

Вчера Украйна подписа споразумение в сферата на сигурността и с Люксембург. То очертава различни възможности за сътрудничество между двете страни, включително военна и хуманитарна помощ за Украйна.

Новият премиер на Великобритания Киър Стармър потвърди политиката на предшествениците си, че Киев може да използва британското оръжие за своя защита, както прецени. Според медиите това е знак за украинските военни, че могат да използват крилатите ракети Storm Shadow срещу военни цели на руска територия.

Планът за създаването на буферна зона до град Харков беше обявен от президента Владимир Путин още при преизбирането му през март с обяснението, че така ще бъде гарантирана защита на руските погранични селища около Белгород. Преди два месеца 35-хилядна руска войска настъпи към Харков, но бе спряна на двайсетина километра от града, след като завзе няколко изоставени украински села. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Москва не се е отказала от операцията срещу Харков, за да защити Белгород:

"Всичко, което се случва на това направление, е подчинено на тази задача".

Часове по-късно губернаторът на Белгородска област съобщи за нов украински обстрел по граничния град Шебекино с една жертва и 7 ранени. А рано тази сутрин руската противовъздушна отбрана е унищожила враждебен дрон близо до Москва. Няма пострадали хора или нанесени щети, написа в Телеграм кметът Сергей Собянин.   

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна