Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Една от големите грешки на Пеевски е, че разсъждава за ДПС като за стандартна партия"

Борис Станимиров: Катастрофата за партиите наближава, не смеят да дръпнат аварийната спирачка

Партиите са се вторачили в катастрофата като заек във фаровете на кола, смята ексдепутатът от Реформаторския блок

| Интервю
Борис Станимиров
Снимка: БГНЕС

Войната в ДПС донякъде е заплаха за политическата система. Не знаем тази война какви щети ще нанесе на двете страни, но тя променя цялата политическа картина.

Това мнение изрази пред БНР Борис Станимиров, политически анализатор, бивш депутат от Реформаторския блок.

"При това разделение, ако Движението бързо не се възстанови в първоначалния си политически етос, е възможно българските турци да потърсят ново етническо представителство", каза той. По думите му политическият опит показва, че в такива случаи то е по-радикално.

Една от големите грешки на Пеевски е, че разсъждава за ДПС като за стандартна партия, категоричен е анализаторът.

"Пеевски не притежава нищо в тази партия. Той притежава финансите, икономическите кръгове, които я поддържат в значимо състояние, но нищо от душата на тази партия не му принадлежи."

Тези водевили, които се развиват, нарушават имиджа на една партия, която 30-години е градила своя сериозен имидж на участник в политиката, посочи Станимиров в предаването "Преди всички".

ДПС е незаобиколим фактор, но това не бива да се фетишизира, защото се дължи на слабостта на останалите основни партии, отбеляза той.

"Ако другите основни партии са адекватни и силни, ако демокрацията диша и живее здравословно, няма да има незаобиколими фактори в политиката."

Избирателите на основните партии си тръгват със страшна сила, заяви Борис Станимиров. Според него те първо трябва да намерят обратния път към традиционните си избиратели, а след това да "посягат" към другия етнос – избирателите на ДПС.

Новата ситуация дава възможност на Борисов да се еманципира от Пеевски, който инспирира последните избори, изтъкна бившият депутат от Реформаторския блок. Ако има желание в ПП-ДБ и ГЕРБ да спрат се цупят и да се гледат лошо, шанс за управление има, добави той.

Днешната политическа криза е по-голяма и по-сериозна от онази преди година и половина, когато влизахме от избори в избори, отчита Станимиров.

Ниската избирателна активност и лошото състояние на партиите е резултат от неумението на политиците да си вършат политическата работа – да намират мнозинства, да правят правителство и да движат държавата напред. Вместо това те са затънали в окопна война, гласи анализът му. 

Въпреки че всички виждат, че катастрофата наближава и ги касае пряко, не смеят да дръпнат аварийната спирачка – вторачили са се в катастрофата като заек във фаровете на кола, обобщи той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна