Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов: Сега е моментът влиянието в съдебната власт да бъде прекършено

"Има историческа пролука, която трябва да се използва умело политически, ако искаме темите за правосъдието да не бъдат изхвърлени отново"

| Интервю
Иван Брегов
Снимка: Борислава Борисова

Добре би било, ако ще говорим за реформи, да се потърси сериозен анализ на работата на последните трима, четирима главни прокурори. Това би било сериозният ход.

Това мнение изрази пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика.

"Напълно е възможно сега, когато се постави под критично изпитание кой има най-силно влияние в прокуратурата, във Висшия съдебен съвет, да има някакво размърдване и то ще си проличи по действията на самите членове в Съдебния съвет, както и по действията на главния прокурор. Очевидно беше, че кръгът на г-н Пеевски може би е най-силно влиятелен в прокуратурата", заяви той в предаването "Преди всички".

"Сега е моментът, в който едно много сериозно влияние в съдебната власт може да бъде прекършено и да се раздроби на множество по-малки. Защото никоя политическа сила няма да иска да пусне контрола над съдебната власт."

Политическото раздробяване може да се окаже ползотворно, смята Брегов. Той определи това като "много удобен момент проектът, който Пеевски уж пишел (на Закон за съдебната власт - бел. ред.), да не бъде приет".

Сред всички антикорупционни мерки и съдебни реформи Брегов открои изготвения от Министерството на правосъдието Закон за съдебната власт, като го посочи като "единствената добре свършена работа, зад която може да се застане".

"Нито добър, готов законопроект за конфискацията на имущество има изготвен и сложен на масата, нито така шумно проповядваната реформа на службите, която се искаше в последната година и половина, е сведена до готов законопроект, който да бъде поставен на обсъждане и да се каже – това са антикорупционните и съдоустройствените въпроси, зад които заставаме и за тях ще правим коалиция. Отново политическото говорене е по-силно, отколкото реално свършената работа по тези въпроси. Който твърди, че прави съдебни реформи от три години, трябваше тези законопроекти да ги сложи още 2021 г. Хартията е преди всичко политическо съдържание и политическо действие."

Има историческа пролука, която трябва да се използва умело политически, ако искаме темите за правосъдието да не бъдат изхвърлени отново, изтъкна Иван Брегов преди връчването на втория мандат относно шанса да се състави правителство.

"Кой е най-изкушен да управлява ключови министерства ще покаже дали това са принципни постановки или желание за овладяване на ресурси", подчерта той.

Относно очакваното произнасяне на Конституционния съд по поправките в Конституцията Иван Брегов коментира:

"Посоките, в които Конституционният съд може да действа, са няколко. Може да отмени на процедурни основания абсолютно всички изменения. Може да отмени най-спорните въпроси, свързани с мандата на Народното събрание, българското гражданство, избора на регулатори и служебното правителство. Може би има и трети вариант – да потвърди всички изменения, който е най-малко вероятен."

Измененията в Конституцията, свързани със съдебната власт, бяха единственият въпрос, който трябваше да бъде предмет на шестата поправка, настоя Брегов.

"За да бъде темата чиста и незлоупотребена."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна