Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

"Много е трудно, когато минат 20 години, човек да се върне към себе си, защото се получава едно обезличаване, твоите интереси са заменени с употребата и с това как да си набавиш"

| Интервю
Снимка: pixabay.com

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец Георги заедно с екип от лекари и социални работници оказва подкрепа на наркозависими. Днес в терапевтичния център "Отвори очи" се лекуват младежи, зависими от наркотици, алкохол, хазарт и други зависимости като хранителни разстройства, фобии, мании, интернет пристрастяване. 

Валентин Русимов опитва за първи път канабис, когато е само на 14 г.

"Причината беше любопитство. Играхме в един театър различни представления и след едно представление едно от момичетата беше донесло марихуана, пушехме уж, за да разпуснем малко", спомня си той.

Валентин изпада в непознато дотогава еуфорично чувство:

"След време се сещах за това, че съм опитвал и се сещах колко готино ми беше и исках пак".

А когато се връща в обичайното си състояние, все по-често го обхваща депресия, лошо му е и не се чувства добре. Мисълта за наркотика, който ще го върне към онова усещането за лекота и безгрижие, не го напуска. Така неусетно започва да употребява все по-сериозни наркотици, все по-често.

В продължение на шест години Валентин взима наркотици, докато негови близки не научават за програмата за наркозависими на сдружение "Отвори очи".

"Аз първоначално не исках, но когато разбрах, че не мога да се контролирам... Казаха ми да си поставя за цел да не употребявам и аз не можах да се справя с това нещо сам".

Програмата на терапевтичния център "Отвори очи" включва освен работа с психиатри, психолози и лекари, така и духовно обгрижване.

Преди няколко месеца Центърът за лечение на зависимости получава голяма сума пари от столичното 20-о училище. Със събраните средства създават зала за спорт. Директорката Галина Тимова случайно се запознава с отец Георги и Наталия Шулика от сдружение "Отвори очи". 

Освен, че учениците от 20-о училище подпомагат центъра за наркозависими, те разказват за него и на други техни партньори. Таня Георгиева е управител в едно двете най-големи издателства за учебна литература за ученици в България. И двете водещи издателства осигуряват учебници и безплатен достъп до електронните си ресурси на лекуващите се в центъра.

Още една от дейностите, която сдружение "Отвори очи" развива, е превенция на подрастващите, като ги информира за риска от употребата на наркотици. От три години Валентин Русимов е чист и живее своя нов живот. Днес застава пред децата и разказва своята история.

'"Употребата на вещества в днешно време се предлага като нещо готино, като нещо, което да те направи харесван, успешен. Това са илюзии. Човек не си дава сметка, че това не е така и не му е необходимо. Обикновено почти всички зависими са тръгнали в юношеството по този път. Много е трудно, когато минат 20 години, човек да се върне към себе си, защото се получава едно обезличаване, твоите интереси са заменени с употребата и с това как да си набавиш. Твоите мечти, цели остават на заден план". 

Целия репортаж на Виктория Петрова чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна