Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Созопол – където морският бриз прегръща изкуството

Дефиле на участниците
Снимка: XVIII ММФИ "Музите"

В предаването "Нашият ден" отправяме поглед към Созопол, където морският бриз прегръща изкуството. Древният град с поглед към бъдещето за поредна година е сцена за младите творци, които участват в XVIII Международен младежки фестивал-конкурс "Музите" и  IV Младежки арт фестивал "Солинария". Водещите на програма "Христо Ботев" Божидар Александров и Теодора Церовска се включват директно от Созопол, за да разкажат за емоцията и акцентите на двата фестивала.

Фестивалът "Солинария" обединява различни сфери на изкуството в едно вдъхновяващо младежко събитие. Откритата сцена под нощното небе на Созопол допринася за магическото преживяване на участниците и гостите на събитието, разказва Божидар Александров и допълва, че "Солинария" е повече от фестивал – това е поле за общуване и обмен на опит.

Програмата, която приключва утре (13 юли), е наситена, като предстоят два важни концерта, съобщава Александров. Ансамбъл "Спектрум" ще изпълни авторски обработки на различни по жанр и народност произведения. В последната фестивална вечер публиката ще чуе Еврохор 2024. Това е мащабен проект, в който участват 40 певци от 19 държави под диригентството на Марко Амхерд и Донка Митева.

Международният младежки фестивал-конкурс "Музите", който посрещна над 1000 участници от 12 държави, е към своя край, разказва Теодора Церовска. Фестивалът е многожанров и включва художествени, литературни, приложни, танцови, фотографски, кино и театрални прояви.

Утре в предаването "Домът на музите" от 15 ч. Теодора Церовска ще посрещне организатора на фестивала Яна Георгиева, члена на журито в разделите "Театър" и "Танцово изкуство" Анна Мария Гюзелева, Марина Банкова, която води най-голямото хоро на музите, и Лили Спасова, която ще проведе литературен пленер в Етнографския музей.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна