Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на мандата: Какво ще предложат от ПП-ДБ? После партиите ще мислят

Делян Добрев, Искра Михайлова, Джевдет Чакъров
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Политиците очакват да видят какво ще предложат от коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" с втория мандат като програма и тогава ще вземат решение дали ще го подкрепят. Това стана ясно от изявленията на представители на различни парламентарни групи преди днешното заседание на Народното събрание.

Всички те отчитат и коренно променената ситуация заради процесите, които се развиват в ДПС през последните дни.

Към момента позицията на ГЕРБ-СДС остава, че с втория и третия мандат не може да има правителство, заяви депутатът от групата Делян Добрев, но с отчитането на факта, че ситуацията в последните дни се промени:

"Аз лично не бих разговарял с тях, знаете, но има преговорен екип, който трябва да питате. Позицията на ГЕРБ и към момента е, че и с втория, и с третия мандат не може да има правителство. Възможно е с оглед на ситуацията от последните дни това да се е променило, но аз нямам такава информация", поясни той.

Депутатът от парламентарната група на ДПС Искра Михайлова коментира, че със загубата на втория мандат Движението е зарадвало политическите си противници, но, че очаква да видят какво ще предложат от ПП-ДБ с втория мандат като програма.

"ДПС е голяма партия с много колективни органи. Те ще разрешат кризата", каза още Михайлова.

Председателят на Движението Джевдет Чакъров коментира евентуална подкрепа за втория мандат:

"Да, ние бихме проявили разум и готовност за диалог. Нека да видим каква програма биха представили и какви цели. Водени сме от това, че ситуацията в страната е с политическа криза, с криза във всичките му измерения и така нататък. Знаем по отношение, пак ще повторя, за Плана за възстановяване и устойчивост, за оперативните програми. Искаме да се стабилизира политическата ситуация. Ние осъзнаваме нашите отговорности и предизвикателства, които са пред нас. Добре би било и другите политически сили, да ги осъзнаем всички".

И Борислав Гуцанов от "БСП за България" призова да се изчака президентът Румен Радев да връчи втория мандат.

"След като го връчи, да видим какви покани ще има за разговори. Ще съберем парламентарната група и ще ги обсъдим, тъй като ситуацията е коренно различна от това, което беше. Вчера пред вас казах, че това са вътрешни проблеми на ДПС, но те оказват огромно влияние върху политическия живот, без да знам, че така ще се развият нещата само след няколко часа", коментира той.

Народният представител Павела Митова обяви, че от "Има такъв народ" ясно са заявили, че ще разговарят с "Продължаваме промяната" - "Демократична България" за мандата, който предстои да им бъде връчен като втора политическа сила.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна