Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво трябва да знаем при ремонт на жилището

Снимка: Радио София

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране ще научим как да променим функциите и разположението на помещенията вкъщи, без това да застраши нас и нашите съседи.

"По различен начин се случва, когато е ново жилище строено например последните 20 години и когато е старо. Моите любими клиенти са тези, които се съветват с мен и ги консултирам преди да закупят старо жилище. Това е най-доброто, което могат да направят, защото тогава им казвам какви са ограниченията. Виждам каква е сградата, а ако не мога да видя и не мога да почукам с чук ги предупреждавам ето тук може да се окаже, че тази стена е носеща. Това можем да го видим обаче впоследствие, след като го купите, сега няма да може да се види, защото никой няма да ти разреши с чука да удряш в нещо, което не си купил, каза той.

И допълни, че при новите сгради вътрешните преградни стени не са носещи с изключение на стоманобетоновите, или т. нар. "шайби". Там няма проблем да се премахне стена, която не е носеща. Докато при старите сгради всички стени са носещи. 


Болшинството от блоковете в столицата са панелни и за какво трябва да внимаваме там?

"При панелните сгради нищо не трябва да се пипа. На практика всичките стени са носещи, това са слабо армирани бетонни стени, но това е строителната система. Би могло някакво преустройство да се направи, като под балконите и терасите се премахне под прозореца нещо, но това е задължително да става след намеса на инженер, написване на становище, проект, или каквото и да е. Защо? По две причини. Едната е, че все пак и този панел нещо носи и другото е, че това е промяна на фасадата. Когато остъкляваме и когато решаваме, че ще премахнем стената между балкона и стаята, това е било изначално фасадата на сградата", подчерта инж. Гергов.

Той уточни, че при конзолните балкони остъкляването може да навреди, тъй като в някои случаи дълги години са ерозирали под влияние на дъжд и сняг, задължително трябва да се направи допитване с инженер. При покривните тераси задължително трябва да има задължение за строеж, тъй като те са в общите части, а някои от тях са частна собственост.


Какво означава понятието "мокро върху сухо"?

"Това понятие го е имало едно време, но в момента има един остатък от него в Закон за устройство на територията (ЗУТ) чл. 40 - санитарни помещения над жилищни помещения над кухни, или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват. Тоест при мезонети можеш да си сложиш тоалетната където искаш. Но иначе по никакъв начин тоалетна и баня не трябва да са над жилищно помещение. Ако кухня се премести над стая, според мен е смяна на предназначението. Едно и също предназначение е, когато са например хол и стая, те са едно и също, там няма проблем. Но кухнята е с различно предназначение и трябва човек да мисли за самата канализация, тя откъде ще минава, може би ще шуми отгоре в плочата, или безпокойството на законотворците е, че ще протече. Но са казали, че текущ ремонт не е в момент, в който се променя предназначението на помещение и се увеличава натоварването в него. Защо ни е толкова важен този термин "текущ ремонт"? Защото за него не се изисква разрешение за строеж", каза инж. Гергов.  

Кое е важно да се знае за конструктивната здравина на сградата?

Той посъветва при ремонти, или при нанасяне на много тежки мебели да се направи консултация с инженер, или архитект. Това е меродавно особено при по-старите сгради.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна