Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите ще получават заплати и ще ползват служебни коли по време на кампания

Снимка: Ани Петрова

Депутатите отхвърлиха предложението в Правилника за дейността и организацията на НС да бъде записано, че по време на предизборната кампания народните представители няма да получават заплати и няма да могат да ползват служебни автомобили на парламента. То беше направено от трима депутати от разпадналата се група на "Величие" - Виктория Василева, Юлиана Матеева и Николай Марков - и отхвърлено с 66 гласа против и 86 въздържали се. Получи подкрепа от едва 27 народни представители - от ДПС и 9-ма независими. 

В пленарната зала нямаше дебат, но във Временната комисия, изработила проекта за Правилника, беше изтъкнато, че неполучаването на възнаграждения би било противоконституционно, тъй като според последните промени в основния закон е указано, че работата на НС е непрекъсната.

Депутатите намалиха с една броя на постоянните комисии - от 26 на 25, като създадоха нова - по демографската политика, децата и семействата. Сливат се комисиите по правни и конституционни въпроси и комисиите по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Единствената комисия на паритетен принцип остава Комисията за контрол над службите с ротационен председател.

Прието беше предложението на ИТН – министрите да бъдат задължени да представят в комисии собствените си законопроекти и ако не присъстват, законопроектите изобщо да не се гледат. Против и въздържали се бяха само от ПП ДБ, ДПС и част от нечленуващите в парламентарни групи.

Преди това депутатите отхвърлиха възможността да бъдат създавани нови парламентарни групи.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна