Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка получи международен приз за романа си "Мръсни дни"

Снимка: Издателство Ciela

Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман "Мръсни дни" на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата литература в международен мащаб. Родената във Варна фентъзи стихия, която от години живее и твори в Шотландия, се завръща към корените си с вихрена история, вдъхновена от славянската митология и фолклор. Изкусно и чудовищно забавно, "Мръсни дни" е шеметно градско фентъзи с щипка криминална мистерия, сред чиито страници кикимори и караконджули, змейове, юди и русалки бродят на свобода и вредят на людете. Подробности разказа писателката Геновева Димова.

"Има ужасно много създания от нашия фолклор, от които трябва да се пазим - караконджули, кикимори и т. н. Съществуват ужасно много митове за това какво трябва и какво не трябва да правим. Не трябва да се къпем, не трябва да ходим на сватби и погребения. Деца не трябва да се зачеват, защото по това време ако някой е заченат, когато се роди ще стане разбойник, или по някакъв начин ще има лош късмет и т. н.", каза авторката.

Готова ли е световната литературна сцена за това, тъй като е имало опити за фентъзи със славянска митология, но с тази, която идва от България светът ще се срещне за пръв път?

"Предполагам, че е готова. Едно от най-големите издателства в света за фентъзи и фантастика закупи романа. Освен това е купен от още 10 държави и ще бъде преведен на 10 различни езика", сподели тя.

Като всеки автор е добавяла и свои щрихи, отбеляза Димова. Тя загатна, че историята на главната й героиня Косара започва с това, че тя като тийнейджърка била замесена в токсична връзка с един змей, познат образ от нашата митология. Тя бяга от него, но след 7 години змеят се завръща и иска пак да я привлече към себе си... В сюжета са преплетени символи на Берлинската стена и Студената война, посочи авторката.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна