Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите от левия спектър търсят обединение и идеи, с които да върнат избирателите

Диалогът в лявото пространство трябва да протече, без да се отварят стари рани, обединиха се представители на различни партии

| Репортаж
Снимка: БТА

Партиите от левия спектър се събраха, за да видят възможно ли е обединение и с какви идеи могат да върнат избирателите си и да привлекат нови. 

Вдъхновени от победата на френските леви отпреди дни, обединени в "Новия народен фронт", и с предупреждението, че интелигентните хора не обсъждат други хора, а идеи, започна дискусията. Представители на БСП, "Левицата", АБВ, Движение 21, "Изправи се БГ", "Екогласност", Социалдемократите са единни поне в това, че диалогът в лявото пространство трябва да протече, без да се отварят стари рани

Левият евродепутат Кристиан Вигенин дори изтъкна, че знак за желанието за градивен диалог е договорката, че в започващия диалог няма партийни лидери, a само представители на левите формации.

"За да гори огънят, трябва въгленчетата, които все още са живи, да ги съберем на едно място. Твърде дълго ги пръскахме, много угаснаха, но все още имаме шанс да го направим. Да не допуснем вътрешни сили и външни, които не искат да има силно ляво, да направят така, че и последната жарава да угасне", призова той. 

Изпълняващият функцията председател Атанас Зафиров обеща, че БСП ще чуе идеите. Той увери, че ще има честни, прозрачни и демократични избори в БСП. "И заедно да тръгнем по нов път. Имаме нужда от вашата подкрепа", каза той.

Георги Пирински посочи, че в страната ни има демократични дефицити, фрагментация на лявото, национализъм, политическа криза и разпад на държавността. Затова, като една от обединителните теми, може да са за очертаване на силна и убедителна политическа и управленска алтернатива. Според него се очертават нови избори, при които левицата ще трябва да може да отговори на хората.

Георги Кардашев от партия "Мир" посочи, че е нужно лявото да излезе с план как да върне доверието на хората. Според него трябват законодателни инициативи, които да върнат усещането за справедливост у гражданите. 

Данаил Георгиев от "Движение 21" се обяви за намиране на компромис и преодоляването на дребните различия. А ако левицата иска да се яви обединена на очертаващите се поредни парламентарни избори, трябва и диалогът и темите да бъдат уточнени бързо, категоричен е той.

"Равноправието е добра основа и трябва да се пренесе и на национално ниво като политика. Това може да изкара лявото на преден план", посочи Пламена Заячка от АБВ. 

По време на дискусията бивши евродепутати на БСП и представителите на левия сектор обясниха, че левите трябва да имат по-ясни позиции по теми като отношението към хората с различна сексуална ориентация, теми като ролята на изкуствения интелект и защитата на правата на работещите, както и по войната в Украйна.

Младежите от БСП пък поискаха новите леви политики да бъдат изготвени заедно с експертите и по-младите. Поискаха да има и нови лица, които да предадат посланията на тези нови политики. Точно младите в БСП припомниха, че през последните 30+ години е имало две вълни на "ребрандиране" на БСП - с промяната на името след 90-та година и кампанията "Презареждане" от 2009-а.

Целия репортаж на Добромир Видев в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна