Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова.

"Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ.

В "Артефир" Атанасова споделя, че в творческия си процес се оставя на интуицията и не цели умишлени провокации към публиката. Пейзажът и скулптурата са еднакво важни за авторката – както в изложбата, така и в живота.

Атанасова работи с естествени материали, тъй като харесва лекотата в съвременната скулптура. Често използва липови пръчки, които сама отглежда, обработва, а след това връща в природата.

"За мен скулптурата е работа с пространството", заявява Атанасова и допълва, че посетителите на изложбата могат да докосват обектите.

Бъдещите творчески планова на Атанасова са свързани с кураторския проект на Ивайло Аврамов в галерия "Райко Алексиев".

Философът Ивайло Добрев смята, че основният мотив в изложбата "Пейзажът в скулптурата" е този за природата извън човешката намеса – простота на изразните средства там, където следите на човека изчезват.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 

Снимки – Дарина Маринова, БНР
По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна