Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои голяма геополитическа промяна, не само в Близкия изток, прогнозира той

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Путин успя да постигне съгласието на Асад да се срещне с Ердоган, изтъкна журналистът

| Интервю
Мохамед Халаф
Снимка: Ани Петрова

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се случи. Поканата към Асад е интересен и важен поврат, защото веднага след избухването на гражданската война в Сирия през 2011 година Ердоган обяви, че ще сваля режима в Дамаск.

"Повече от 2 години Путин се опитва да убеди Асад да се срещне с Ердоган. Това обаче се случваше безшумно – тази манджа беше сложена върху тих огън и накрая Путин успя да постигне съгласието на Асад, той доста време се "дърпаше".

Това обясни журналистът Мохамед Халаф в предаването "Събота 150" на БНР.

Според него има много причини турският президент Ердоган да промени позицията си.

"Русия успя да убеди кюрдите, които окупират голяма част в Сирия с благословията на САЩ. В момента има намерения да се направят избори в тази територия, да се утвърди автономният статут на този регион. Това плаши Ердоган, той не може да спре този процес. Путин успя да убеди кюрдите военната им организация да бъде част от сирийската национална армия. Има нова ситуация в Сирия", гласи прочитът на Халаф.

От друга страна, според него в самата Турция нараства напрежението срещу бежанците и несъгласието с политиката на Ердоган.

"Това имаше отражение в териториите, окупирани от Турция. (...) Бяха изгорени портретите на Ердоган и знамето на Турция."

Според него тече своеобразна подготовка за евентуалното връщане на Тръмп в Белия дом.

"Турция иска правителството на Сирия да гарантира сигурността на бежанците, които Ердоган ще върне. Иска всички да ги върне, макар че вече има 1 милион с турско гражданско. Сирийският режим също има условия – бъдещето на отношенията между двете страни ще зависи от това Турция да зачита суверенитета на държавата и да уважава властта там и международното законодателство."

Сирия счита окупацията от страна на Турция на северната част от страната за агресия срещу сирийската власт, подчерта журналистът.

"Може да се каже, че има турска държава в Сирия. Дамаск иска гаранции самата Турция да се занимае с "демонтирането" на това, което е направила."

Халаф обаче изрази песимизъм как това ще стане, защото живеещите на тези територии няма да искат да ги напуснат.

Той прогнозира, че среща между Реджеп Ердоган и Башар Асад ще се състои.

Ще настъпи голяма промяна в геополитическата ситуация в света, не само в Близкия изток, обобщи Мохамед Халаф.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна