Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство

Снимка: БТА

Федералното бюро за разследване пое ролята на водещ федерален орган в разследването на стрелбата на митинг на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на ФБР. Вчера снайперист откри стрелба по Тръмп на митинг в Пенсилвания, прострелвайки го в дясното ухо.

Журналист от Си Ен Ен съобщи, че ФБР е идентифицирало стрелеца, съобщава още Ройтерс.

Според източници, на които се позовава репортера на Си Ен Ен, става дума за 20-годишен мъж от Пенсилвания.

Конгресмени републиканци възнамеряват да проведат изслушване на секретните служби на 22 юли във връзка с нападението според публикация в социалната мрежа Х.

От ФБР обявиха, че не са имали предварително информация за стрелеца, докато не са били произведени изстрелите по Тръмп. Според бюрото стрелбата е опит за убийство. Убитият стрелец е мъж. Загиналият и двамата пострадали също са мъже.

Редица политици осъдиха атаката срещу бившия президент.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Киър Стармър заяви, че е ужасен от шокиращите сцени на митинга на Доналд Тръмп в Пенсилвания. Политическото насилие в каквото и да е форма няма място в нашите общества и моите мисли са с всички жертви на това нападение, написа в платформата Х британският премиер.

Говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш осъди стрелбата, като я нарече политическо насилие:

"Отвратен съм от стрелбата по бившия президент Тръмп. Политическото насилие никога не е приемливо. Мислите ми са с Доналд Тръмп, присъствалите хора на събитието и всички американци“, каза канадският премиер Джъстин Трюдо.

Японският министър-председател Фумио Кишида посочи: "Трябва да застанем твърдо срещу всяка форма на насилие, която поставя под въпрос демокрацията. Моля се за бързото възстановяване на бившия президент Тръмп".

"Дълбоко съм загрижен от нападението срещу моя приятел, бившия президент Доналд Тръмп. Силно осъждам инцидента. Насилието няма място в политиката и демокрациите", заяви индийският премиер Нарендра Моди.

Милиардерът Илон Мъск, основател и главен изпълнителен директор на "Тесла", заяви, че изцяло подкрепя Доналд Тръмп и му пожела бързо възстановяване. Мъск за първи път публично подкрепи Тръмп в президентската надпревара в САЩ. Изявлението на Мъск затвърждава завоя му към десницата и дава на Тръмп високопоставен поддръжник в стремежа за връщане в Белия дом на изборите на 5 ноември, отбелязва агенция Ройтерс.

Преди Мъск е гласувал за кандидатите на Демократическата партия Хилари Клинтън и Джо Байдън, припомня агенцията, като се позовава на негови изявления.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна