Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитът за убийство на Тръмп - отзвукът у нас

Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на ранените при атаката.

"Политическото насилие е неприемливо и несъвместимо с демокрацията", посочват още от външнополитическото ведомство.

Реакция в Х имаше и от държавния глава Румен Радев.

" Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва", написа той.

Опитът за убийство бе осъден и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Осъждам остро опита за покушение над Доналд Тръмп и му желая бързо възстановяване. Насилието няма място в цивилизования и демократичен свят. Всички трябва да си дадем ясна сметка, че езикът на омразата само разделя обществата ни.

В България езикът на омразата между политиците става все по-остър и видим. Разделението между хората е опасно и отдавна предупреждавам, че това няма да доведе до нищо добро. Ето защо още веднъж заявяваме, че разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания без език на омразата", написа Борисов във Фейсбук.

Стрелбата срещу Тръмп на предизборен митинг вчера в Бътлър, щата Пенсилвания, бе осъдена и от други български политици, сред които Кирил Петков, Костадин Костадинов и Делян Пеевски.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени