Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират втория мандат

Тошко Йорданов: Ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

ИТН ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират мандата. Това декларира пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Според него това би било "по-правилното решение" на втората парламентарна сила. Той определи ДБ като разумна група, а ПП – като самовлюбена. По думите му ДБ е склонна да бъде съставен експертен кабинет с втория мандат:

"Мнозинство за правителство, чисто теоретично, има, т.е. има достатъчно политически лица и партии, заявили, че е по-добре да има техническо, експертно, програмно, както щете го наречете, но не и политическо правителство, с конкретна програма и ясни цели. Дали ще се получи, не знам. Тук са на изпитание "Демократична България", защото те са под натиск от техните сегашни партньори от ПП. Те ги тормозят, те ги обвиняват, те ще им сложат клеймо. Това е проблемът. В момента ДБ са в много неприятна ситуация, защото знаят кое е правилно, казват го, а същевременно политическият им партньор е самовлюбен и късоглед".

В предаването "Неделя 150" Йорданов отново потвърди, че са готови да се опитат да съставят експертно правителство и да разговарят с всички парламентарни групи. Според него ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи. Той изброи най-належащите проблеми, по които трябва да се работи. Едно експертно правителство трябва да свърши конкретни и практични неща, които реално да подобрят състоянието в страната, отбеляза председателят на ПГ на ИТН.

"Въпросът е, когато се прави управление, доколко една партия, в случая ГЕРБ, ще ѝ бъде позволено да действа в едно управление партийно и доколко практично. Разговаряйки с всяка една партия, ако няма ярки политически личности за министри, ако се избяга от партийните ръководства да са вътре в едно управление и се подходи с програма – проблем – решение – човек, тогава не виждам какъв е проблемът да работиш с всички партии, които имат желание да направят това. Колкото повече, толкова по-добре – толкова по-голяма легитимност има и толкова по-голям контрол има вътре, защото една такава конфигурация зависи от всеки. Ако не се спазва споразумението, всеки би могъл да го свали. Това дисциплинира останалите".

Имаме добри взаимоотношения с президента Радев, защото той е стъпил здраво на земята и не е залитал в глупости, обясни Тошко Йорданов. 

Цялото интервю на Диана Янкулова с Тошко Йорданов в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени