Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 551

Театърът като всичко

Димо Димов, Иван Митев и Емил Янев (от ляво надясно)
Снимка: БНР

В епизод 551 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора и театрален хроникьор Иван Митев. Завръщане пред радиозрителите прави и театралът Димо Димов, който е свързан с първите епизоди на предаването.

Най-трудно е да се разбере как Иван Митев разпределя времето си между актьорските превъплъщения на сцената и паралелното си превъплъщение в писател-документалист. Перото на Митев запечатва за вечността кажи-речи цялата история на театралното изкуство в Старопрестолния град.

Първа в серията е книгата, озаглавена "Театърът, наречен "Надежда" и посветена на създаването на търновското читалище в периода до 1970 година. В това издание авторът-актьор е побрал 100 години от историята на театралното дело във Велико Търново. Луксозното издание включва архивни фотоси и документи, като много от тях се публикуват за първи път. Заглавието идва от първата театрална трупа в града, зародила се през 1870 г. в читалище “Надежда”, и отвежда читателя до съвременната сграда на театъра, построена през 1971 г. Книгата е посветена на 120-годишнината от рождението на Константин Кисимов. За нея през 2017 г. Иван Митев получава наградата "Култура” на Община Велико Търново.

Втората книга – "Хроники от едно театрално столетие 1870 – 1970" – включва биографии и снимки на личности от театралния свят, документирани в над 1500 снимки, афиши и факсимилета от ценни документи, свързани с историята на театралното дело в града. В уникалния албум могат да се намерят любопитни и достоверни факти за създаването на първите театрални постановки в Търново, както и за личности, допринесли за утвърждаването на театралния жанр у нас.

Продължението на великотърновската театрална летопис се съдържа в трета книга, носеща заглавие "Театърът, наречен "Кисимов" и описваща събития от 1970 година до наши дни. Книгата съдържа над 350 теми, разработени с различни жанрови профили: спомени, портрети, отзиви.  В нея оживяват имена, заглавия и събития, които са съществена част не само от локалното развитие на Великотърновския театър, а и от общата картина на българската театрална култура, съобщи при представянето ѝ Общинско радио Велико Търново.

"Театрални мигове от вечността" е името на четвъртия, чисто енциклопедичния труд на актьора. В него той е подредил съдържанието в календар и представя на читателите най-значими събития и хора, свързани с всяка от хронологично маркираните дати, запечатали акценти от духовния и културен живот във Велико Търново в периода 1870-2022 г.

Неуморният автор подготвя за печат и пето литературно произведение – "Случайни драсканици", които ще ни приближат до личния свят на Митев, населен с колеги и приятели на актьора.

Това далеч не изчерпва литературнохроникьорската дейност на Иван Митев. Мисионерски той е дигитализирал цели 40 хиляди снимки, програми, плакати и афиши от историята на Търновския театър.

А кога и как самият той прави театър и къде ни отвеждат неговите "Случайни драсканици", ще разберете от епизод 551 на "Трамвай по желание".

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна