Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

580 км са туристическите маршрути в Национален парк "Централен Балкан"

Цанко Керанов, Румяна Фичева и Антон Станчев
Снимка: Личен архив

Национален парк "Централен Балкан" е един от трите парка в страната ни, наред с "Рила" и "Пирин". Той е създаден през 1991 година като Народен парк

Основната му цел е опазването на големите комплекси от екосистеми, местонаходищата на редки видове. 

Площта му е 72 000 хектара, което го нарежда на второ място сред Националните паркове в България. Обхваща най-високата част на Централна Стара планина. 

Общата дължина на туристическите маршрути е 580 километра.

"Централен Балкан" обхваща най-високата централна част на Стара планина, с най-висок връх Ботев - 2376 метра, каза за "Пътувай с "Хоризонт" Антон Станчев, директор Дирекция "Биоразнообразие", контрол и охрана в Дирекция "Национален парк Централен Балкан". 

Той разказа за новите регулации, възможно ли е да посетим върха с автомобил.

"Сега е моментът, в който доста хора посещават Централен Балкан, но имайки предвид високите температури, това е един от рисковете и проблемите, които стоят пред нас като администрация, защото се увеличават рисковете от пожари."

По думите му при пожари високо в планината начините и възможностите за реакция са доста по-малки, отколкото в равнината и ниската част. 

Същевременно, поради сериозното туристическо присъствие, а от друга страна напливът от използване на пасищата на парка, опазването от пожари е най-голямото предизвикателство до есента, поясни Станчев.

Според него този наплив стада от домашни животни последните години е доста натоварващ за служителите на парка, като по правило всяко стадо трябва да има пастир, но на практика това не се случва винаги.

Антон Станчев съобщи, че за туристите има т.нар. "Зона Природосъобразен туризъм". Там са включени всички достъпни туристически пътеки.

Над 70 са регламентираните туристически маршрути. С оглед осигуряване на възможностите за посещение Дирекцията на парка ремонтира три заслона за туристите над Калофер - "Маринка", "Михайлов" и "Бункера".

Доста хора искат да посетят връх Ботев с автомобили или с мотор. Това може да стане по регламентираните за това пътища. Те са със свободен режим и с ограничен режим и точно в тази група попада и достъпът до връх Ботев с кола. 

От 1 юни до 15 септември, единствено през уикенда и на официални празници има възможност за туристически посещения на квотен принцип чрез заявление до дирекцията, като се издават разрешения на 10 МПС. 

Затова има местни фирми за високопроходими МПС- та, които подават заявления с цел печалба от туристи и така могат да блокират квотата, поясни Станчев.  

"Чрез наши ние контролираме движението, проверяват се МПС дали имат разрешително, ако нямат такова се съставя акт и глобата е около 100 лева, каза БНР Цанко Керанов, началник отдел Контрол и охрана на Национален парк Централен Балкан.

Според Керанов по-често се правят еднодневни или три дневни преходи, като днешните туристи наистина обичат планината, те и често ни подават сигнали за нарушения.

При инцидент се звъни първо на телефон 112, защото този номер има обхват навсякъде, предупреди Керанов.

Рядко те могат да видят диви животни, защото тези животни през деня не са активни, те са активни вечер.


Още по темата в звуковите файлове.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна