Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в цялата страна се нормализира

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

| Интервю
Калин Стоянов
Снимка: БГНЕС

Към момента няма застрашени населени места, както и бедстващи граждани. Ситуацията постепенно се нормализира в цялата страна. 

Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. 

По думите му все още обстановката остава сложна
Пожарът в Свиленградско продължава, отбеляза министърът. 

"Площта, на която той се е разнесъл, вече е около 120 хил. дка. Продължават усилията на пожарникарите за справяне с огъня, възникнал в боровата гора в землището на хасковското село Студена. Там очакваме булдозери от армията, за да изградят просеки, необходими за по-доброто гасене от наша страна". 

Калин Стоянов обяви, че за този пожар има установен извършител, като е образувано досъдебно производство, което вероятно ще бъде преобразувано в следствено дело. 

Другото по-критично място е в Осоговската планина. Пожарът там изцяло е на наша територия, като към момента е локализиран, уточни вътрешният министър.

За още един пожар съобщи министър Стоянов - на границата с Република Северна Македония. Той е в района на Петрич. "Възникнал е на тяхна територия. Но ние имаме екипи в готовност". 

През изминалото денонощие служителите на пожарната са реагирали на над 200 сигнали за пожари в страната. В гасенето през последните дни са участвали над 400 служители и 135 пожарни автомобила, каза министърът в предаването "Преди всички". Той отбеляза, че са в постоянна комуникация с Министерството на отбраната. "Където е необходимо, веднага реагират", добави той. 

Калин Стоянов благодари на всички, които се борят с пожарите, и апелира гражданите за отговорност и разум предвид очакваните много високи температури. Съчетани със силния вятър ситуацията става изключително тежка, подчерта той. 
Цялото интервю на Диана Дончева с Калин Стоянов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна