Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Димитров: Партиите не са готови за нови избори, но и не правят нищо, за да ги избегнат

| Интервю
Александър Димитров
Снимка: БНР

"Повечето опасения не са свързани с това, че скоро ще отидем на нови предсрочни избори, а по възможност кампанията да не е през август. Това показва, че едновременно нашите партии не са готови да отидат на избори, но също така не правят нищо, за да ги избегнат. Изправени сме пред липсата на други възможности и алтернативи - просто си отиваме на нови избори". 

Това коментира пред БНР Александър Димитров - политолог и преподавател в УНСС. 

Относно предложението на ПП-ДБ президентът да не връчва мандата в следващите 2 месеца, той коментира: 

"Доста екзотично предложение, защото не е мотивирано. Ще удължим с 2 месеца, но защо? Процедурите са ясно разписани. Ако формиране на власт не може да се случи, президентът няма много ходове и основания да удължава този процес. Освен това трябва да се обоснове и защо трябва да продължава да функционира служебен кабинет, а не редовен". 
Според него различните мнения в ПП-ДБ по въпроса за мандата за съставяне на правителство може да се отрази последващо на части от този формат да се отделят. И трите предложения на отделните партии не са удачни, смята политологът. 

"Сегашните предложения нямат чуваемост, не са издържани, не са синхронизирани". 

По думите на Александър Димитров на този етап не се вижда мнозинство в НС за важните реформи. В този смисъл дейността на НС е много затормозена, смята той и обясни:

"Просто има твърде много вътрешнопартийни проблеми, които занимават отделните политически сили, за да могат те реално да се занимават с наистина важните за държавата проблеми. Виждаме, че те не могат да функционират правилно". 

А за кризата в ДПС Димитров изказа мнение, че твърде много акцентът пада по вътрешното напрежение в партията. 

"Въпросът около ДПС е доколко въобще ДПС може да се реформира и да функционира като нормална партия, в която вътрешното разпределение на властта е един нормален процес. Този въпрос не е изчистен и затова наблюдаваме тези големи сътресения". 
В предаването "12+4" политологът бе категоричен, че самите политически партии трябва да започнат да се отнасят сериозно към изборния процес и избирателите. Партиите трябва сериозно да заемат ролята си, отбеляза той и каза: 

"Трябва да е ясно на политическите сили, че те не могат да правят просто едни рутинирани служебни кампании по време на избори. Партиите привикнаха на една посредствена избирателна активност, която те получават за даденост и ги устройва. Но се вижда, че гражданите продължават да ги наказват, като все повече се отделят от изборния процес".

Цялото интервю на Снежана Иванова с Александър Димитров в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна