Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев: Трябва ангажираност на ПП-ДБ пред президента за забавяне на мандата

| Интервю
Орлин Колев
Снимка: Ирина Недева

ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред президента Румен Радев за отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство.

Това обясни в интервю пред БНР д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право.

Солидните основания да бъдат за това, че ако президентът не връчи сега мандата, това ще бъде съпроводено с осъществяване на техните намерения. Следва да се ангажират с доказателства за това тяхно искане.

Според д-р Колев идеята е, че втората по големина парламентарна група ще излъчи кандидат за премиер и ако се нуждае от консолидация на мнението в парламента, тогава биха поискали отсрочка, за да могат да се договорят с останалите парламентарни групи. 

Той каза, че до момента не е имало такава практика, "но както е общоизвестно - срок, в който президентът да връчи втори проучвателен мандат за съставяне на правителство по Конституция, няма".

"Това, че няма, не означава, че неоснователно президентът може да забавя връчването на мандата. В конкретния случай, за да имаме такова забавяне, следва президентът да получи достатъчно солидни аргументи, за да го направи. Иначе, бихме говорили за нарушаване на Конституцията, което президентът Радев не би си позволил да направи, по моя скромна преценка", коментира Орлин Колев.

И обясни, че ПГ на ПП-ДБ не трябва да фокусира вниманието върху приемането на законите, защото след тях има и трети опит да се образува правителство. 

"Да изхождаме от това, че мандатите се връчват, за да се направи правителство. Приемането на пакет от закони и промяната на мандата на някои регулатори и избирането на нови членове, сами по себе си, са легитимни основания. Но в рамките на процедурата по образуване на правителство някак стоят вън от това. С оглед че имаме фрагментиран НС и липсата на комуникация при отделните ПГ и независимите депутати, не дават сериозни гаранции за намеренията на ПП-ДБ да бъдат изпълнени", изрази съмнение преподавателят по Конституционно право.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна