Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

Снимка: pixabay.com/bg

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ. 

Ваксинирането на децата по света се е забавило през изминалата година. В сравнение с нивата от 2019 година преди пандемията на коронавирус в момента допълнително 2 милиона и 700 хиляди деца нямат никакви ваксини или не са получили всички видове и дози имунизации.

Децата, на които не е поставена която и да било от обичайните ваксини, са изложени на по-голям риск да се заразят с болест, която може да има фатален изход. Това обикновено е и показател, че те и семействата им нямат достъп до основни здравни услуги. Румъния, Украйна и Азербайджан са страните в региона, в които се намират 51 процента от всички неваксинирани или непълно имунизирани деца в Европа.

Доктор Ефрем Леманго, който е ръководител на отдела за имунизации към УНИЦЕФ обясни, че основният проблем е недоверието към ваксините. "Това, което виждаме в европейския регион, е колебливост по отношение на ваксините. Тя е свързана с факта, че родителите нямат отговори на въпроси, които е възможно да имат, а здравните служители може и да не отговарят на запитванията. Това засяга цялостното доверие към ваксините", каза доктор Ефрем Леманго.
 
Редица проучвания сочат, че хората имат най-високо доверие в личните си лекари, дори да нямат вяра на правителствата и институциите като цяло, посочи доктор Кейт О'Браян, директор на отдела за ваксини и имунизации на Световната здравна организация. Добре обучени здравни служители, които разполагат с достатъчно информация, така че да разговарят за притесненията, които имат семействата, са отлична превенция спрямо колебливостта, свързана с ваксините, допълни тя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени