Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учредително заседание на новия Европарламент

Церемония по издигане на флага на ЕС пред Европарламента в Страсбург, 15 юли 2024 г.
Снимка: БТА

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори.

720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този етап изглежда, че тя няма да срещне особена съпротива. Вотът е таен и се провежда до три тура, докато кандидатът събере абсолютно мнозинство.

Утре Европейският парламент трябва да гласува броя и размера на комисиите и делегациите, а в четвъртък - кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Комисията, което се очертава далеч по-несигурно в сравнение с вота за Мецола.

Този парламент започва работа със засилени позиции на две евроскептични групи - "Патриоти за Европа" и Европейски консерватори и реформисти, които са съответно на трета и четвърта позиция на този етап. Третата евроскептична политическа група - "Европа на суверенните нации", наброява засега 25 души.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и еврокомисарите няма да участват в неформалните заседания, организирани от унгарското ротационно председателство на ЕС, предаде междувременно АФП, като се позова на говорителя Ерик Мамер.

Той уточнява, че Комисията ще бъде представлявана на по-ниско ниво. И че решението е взето заради некоординираната совалка на премиера на Унгария Виктор Орбан в Москва и Пекин, която той нарече "мисия за мир" в Украйна.

АФП цитира и неназовани дипломати от Брюксел, според които върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел предприема стъпки за отмяна на срещата на първите дипломати на 27-те страни членки в Будапеща идния месец. Борел възнамерява на същата дата да ги свика на заседание в Брюксел.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна