Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корморани унищожават острова в яз. Батак. Има ли изход?

| Интервю

В югозападната част на язовир Батак се намира остров, който е една от най-големите атракции на язовира. Там има гора и колония от корморани. Проблемът е, че гората и кормораните съжителстват много трудно и то за сметка на гората. Дърветата на острова изглеждат като след пожар, който току що е вилнял там. 

"Кормораните се нанесоха може би преди 15 години и с всяка изминала година самият остров бива унищожаван от техните фекалии - почвата се изсушава, дърветата умират", обясни Петър Костадинов от Сдружение "Лов и риболов", Велинград. По думите му всяка година те засаждат на острова между 250 и 500 нови дръвчета, но заради "отровената почва" те не могат да се захванат. Кормораните не позволяват и на птиците да кацат там, добави той в интервю за предаването "Преди всички". 

Така след 3-4 години островът ще бъде унищожен, предупреди Костадинов. 

"Островът ще заприлича на една нива, а той е черешката на целия язовир Батак".

3 вида са кормораните, като най-многобройните представители у нас са от вида голям корморан, разказва Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците. Тя потвърди казаното от Петър Костадинов за причината за унищожаване на дърветата:

"Характерно за големия корморан е, че неговите изпражнения са много силно киселинни и там, където прави колонии и където се струпва по време на нощувка, постепенно дърветата загиват. Дори железните стълбове в период от 30-40 години биват разядени". 

По думите ѝ всички видове птици в България са защитени, включително големия корморан. Неговото отстрелване и разрушаване на колонии и гнезда е напълно забранено, категорична бе Матеева. За нея решението е да се поставят няколко желязни стълба, което ще накара птиците да се преместят, за да не засегнат нови части от острова

Още за проблема чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна