Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоят вълнуващи кинопътешествия

Кадър от филма „Ята пилигрими“.
Снимка: Кино за пътешественици

Август отново ще предложи вълнуващи вечерни пътувания по цял свят, благодарение на 11-ото издание на филмовия фестивал "Кино за пътешественици".

Откриването ще бъде на 1 август, когато Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще споделят за своето африканско пътешествие продължило над два месеца, което обхваща страните между Бенин и Сиера Леоне в западната част на континента. След представянето зрителите ще видят филма "На свобода", който показва пътешествието на германска двойка в една от най-нетуристическите части на света – Западна Африка.

На 2 август ще бъде показан премиерно филмът "Няма такова пътуване". Лукас и Томаш решават да повторят голямото евразийско пътуване на легендарните чешки пътешественици Иржи Ханзелка и Мирослав Зикмунд. Преди прожекцията Кристина Паскалева ще сподели със зрителите за своето пътешествие из Непал и Бутан.

Вечер на Патагония е предвидена на 3 август, когато Петя Кокудева ще представи книгата си "Патагонци, тролове и още мои роднини" и премиерно ще се прожектира филмът "Патагония по радиото".

На 7 август Зорница Шепкова ще води зрителите из Аржентина, Чили и Великденския остров, а след това е премиерата на филма "По пътя на революцията".

Вечерта на Камино в рамките на "Кино за пътешественици" ще бъде на 8 август, когато Камелия Спасова ще представи книгата си "Мечтите, Камино… и всичко премълчано". След това премиерно ще се прожектира филмът "Ята пилигрими", в който Брис три месеца следва Пътя на Камино.

На 12 август Теодора Иванова ще разкаже за своето пътешествие из Северна Норвегия, а след това зрителите ще видят филма "Насаме с пътя". В него Софи изминава 500 км из норвежкия арктически регион.

За приятелите на планината ще бъде вечерта на 14 август, когато ще се прожектира филмът "От кота нула до Килиманджаро", а Диляна Гюрова ще коментира своето изкачване на най-високата планина в Африка.

"Кино за пътешественици" ще се състои между 1 и 18 август в Културния център G8 и Евро синема.

Подробностите от разговора на Велин Манов със Здравко Григоров в "Артефир", може да чуете в звуковия файл:


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени