Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 19 и 20 юли 2024 г.

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

Ще чуем немският пианист Себастиан Кнауер, сопраното Мила Михова и италианският тенор Матео Фалчер

Снимка: fb/Pravets Art Nights

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.

Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио София Кремена Николова – Флор от Софийската филхармония.

Тя добави, че виртуозът на пианото Себастиан Кнауер е свирил във всички най-големи концертни зали в света, носител е на награда "Ехо Класик" и е номиниран за награда “Грами”.

"Софийската филхармония е музикален домакин на този престижен фестивал. Доста сме се постарали тази година и всички, които посетят "Pravets Art Nights" на брега на езерото в Правец, ще бъдат доволни от това, което сме подготвили за тях. Концертите са в края на тази седмица и сме подготвили два концерта. Съобразили сме се с изключително красивата обстановка там", добави Кремена Николова – Флор.

Тя уточни, че диригент в първата вечер ще бъде маестро Емил Табаков.

"Той ще представи много интересен прочит на Гершуин. Освен “Рапсодия в синьо”, ще звучи и част от сюитата “Порги и Бес” и "Funny Face", каза Флор Николова.

Втората концертна вечер е посветена на Пучини. В нея ще участват сопраното Мила Михова и италианският тенор Матео Фалчер. Вечерта е посветена на 120 години от рождението на великия композитор. Диригент ще бъде известният австрийски диригент Томас Рьоснер.

"Той е интересен с това, че се развива еднакво добре и в симфоничната, и в оперната музика, което не е много често срещано сред диригентите. И тъй като Пучини е италианец, нямаше как да не поканим италианския тенор Матео Фалчер. Той е млад, но с доста добра кариера тенор, който е възпитаник на Миланската консерватория“, посочи Кремена Николова – Флор.

Фестивалът е организиран от Сдружение "Моцартови празници 04" с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна